Behandla löss

Lössen försvinner inte av sig själv. För att bli av med lössen måste du använda någon form av behandling annars kommer lössen att fortsätta försöka sig och problemet kvarstår och till och med förvärras. Svenska Läkemedelsverket rekommenderar i första hand behandling med CE-märkta silikonbaserade lusmedel.

Om någon har drabbats av löss är dessutom risken stor att andra i omgivningen har drabbats. Genom att undersöka och behandla personer i den närmaste kretsen, som till exempel syskon, lekkamrater och skolkompisar kan man förhindra att lössen får en stor spridning. Glöm inte att även föräldrar ska undersökas, det är inte bara barn som kan få löss. Om någon har löss är det klokt att kontakta skolsköterska, dagispersonal, lärare eller annan personal för att göra dem medvetna om att löss förekommer. En gemensam kampanj kan ibland vara det bästa sättet att tillsammans förhindra att lössen sprider sig. När det gäller behandling finns det många olika sätt att behandla löss:

Medicintekniska behandlingar mot löss

Medicintekniska behandlingar kallas även mekaniska behandlingar eftersom de fungerar utan kemiska insektsmedel. Behandlingen innebär att lusmedlet innehåller exempelvis olja som täpper till lössens andningsvägar och leder till att lössen kvävs.

Medicintekniska produkter omfattas av ett annat regelverk än läkemedel och på grund av detta regelverk kan inte Läkemedelsverket rekommendera någon enskild medicinteknisk produkt före någon annan. Viktigt att känna till är dock att medicintekniska produkter ska vara CE-märkta för att få säljas och att ett av kraven för CE-märkning är att tillverkaren ska ha gjort en utvärdering av produktens effekt.

Paranix – en effektiv behandling utan kemiska insektsmedel och därmed utan risk för resistens. Paranix verkar på 15 minuter och förpackningen innehåller även en luskam i metall. Paranix köper du på Apoteket.
Läs om nya Paranix här

Luskam

Att kamma igenom håret med en luskam fungerar både förebyggande, för att hitta lusäggen innan de kläcks, och som behandling efter att löss har hittats i håret. Luskam kan användas både i kombination med ett lusmedel och på egen hand.

Luskam kan köpas separat på Apoteket.
Läs om hur du använder den här

Läkemedelsbehandlingar mot löss

Behandlingar med läkemedel innebär att lusmedlet innehåller kemikalier som fungerar som ett insektsgift. Ibland dör inte lössen av behandlingen, vilken kan innebära att lössen är resistenta mot just det läkemedlet.

Läkemedelsbehandlingar hittar du också på Apoteket.

Dela med dig av dina berättelser • Sekretesspolicy

  ACO Nordic AB arbetar efter Personuppgiftslagen. När du anmäler din e-postadress till oss godkänner du att vi använder den för att kommunicera med dig i samband med olika initiativ från ACO. All information behandlas konfidentiellt och vidarebefordras inte till ovidkommande.

  De av ACO insamlade e-postadresserna kommer under inga omständigheter säljas, hyras ut eller på andra sätt upplåtas till annan part. Utskick görs på ett sådant sätt att en e-postadress inte blir synlig för andra än aktuell mottagare. Du kan när som helst avregistrera dig från ACO:s e-postlista och kommer därefter inte att få mer e-post från oss.

1 2 3 4 Nästa

Behandla löss > besökarnas berättelser

 • Anmäl

  2015-04-07 21:53 av marcus

  Paranix hjälper inte! Prova andra medel. Vi har använt paranix i någon vecka nu utan att lössen försvinner. Ser fram mot att prova andra medel.

 • Anmäl

  2015-03-24 09:10 av Caroline

  Hedrin Once har funkat klockrent för oss när lössen varit framme! En behandling och inga mer "återfall".

 • Anmäl

  2015-01-24 21:17 av E

  Prioderm är det som fungerar. Har testat allt. Allt annat är skräp. Lägg mössor, borstar och snoddar i frysen. Dags att subventionera så alla har råd att köpa lusmedel, inte billigt, stackars alla barnfamiljer.

 • Anmäl

  2014-12-29 14:21 av

  Testade Paranix och kammade ut levande löss efter 2 behandlingar Så det fungerar inte. Däremot fungerade ett medel som heter Once! !Och plattång var jättebra/Britt

 • Anmäl

  2014-12-29 14:20 av

  Testade Paranix och kammade ut levande löss efter 2 behandlingar Så det fungerar inte. Däremot fungerade ett medel som heter Once! !Och plattan var jättebra/Britt

1 2 3 4 Nästa