Behandla löss

Lössen försvinner inte av sig själv. För att bli av med lössen måste du använda någon form av behandling annars kommer lössen att fortsätta försöka sig och problemet kvarstår och till och med förvärras. Svenska Läkemedelsverket rekommenderar i första hand behandling med CE-märkta silikonbaserade lusmedel.

Om någon har drabbats av löss är dessutom risken stor att andra i omgivningen har drabbats. Genom att undersöka och behandla personer i den närmaste kretsen, som till exempel syskon, lekkamrater och skolkompisar kan man förhindra att lössen får en stor spridning. Glöm inte att även föräldrar ska undersökas, det är inte bara barn som kan få löss. Om någon har löss är det klokt att kontakta skolsköterska, dagispersonal, lärare eller annan personal för att göra dem medvetna om att löss förekommer. En gemensam kampanj kan ibland vara det bästa sättet att tillsammans förhindra att lössen sprider sig. När det gäller behandling finns det många olika sätt att behandla löss:

Medicintekniska behandlingar mot löss

Medicintekniska behandlingar kallas även mekaniska behandlingar eftersom de fungerar utan kemiska insektsmedel. Behandlingen innebär att lusmedlet innehåller exempelvis olja som täpper till lössens andningsvägar och leder till att lössen kvävs.

Medicintekniska produkter omfattas av ett annat regelverk än läkemedel och på grund av detta regelverk kan inte Läkemedelsverket rekommendera någon enskild medicinteknisk produkt före någon annan. Viktigt att känna till är dock att medicintekniska produkter ska vara CE-märkta för att få säljas och att ett av kraven för CE-märkning är att tillverkaren ska ha gjort en utvärdering av produktens effekt.

Paranix – en effektiv behandling utan kemiska insektsmedel och därmed utan risk för resistens. Paranix verkar på 15 minuter och förpackningen innehåller även en luskam i metall. Paranix köper du på Apoteket.
Läs om nya Paranix här

Luskam

Att kamma igenom håret med en luskam fungerar både förebyggande, för att hitta lusäggen innan de kläcks, och som behandling efter att löss har hittats i håret. Luskam kan användas både i kombination med ett lusmedel och på egen hand.

Luskam kan köpas separat på Apoteket.
Läs om hur du använder den här

Läkemedelsbehandlingar mot löss

Behandlingar med läkemedel innebär att lusmedlet innehåller kemikalier som fungerar som ett insektsgift. Ibland dör inte lössen av behandlingen, vilken kan innebära att lössen är resistenta mot just det läkemedlet.

Läkemedelsbehandlingar hittar du också på Apoteket.

Dela med dig av dina berättelser • Sekretesspolicy

  ACO Nordic AB arbetar efter Personuppgiftslagen. När du anmäler din e-postadress till oss godkänner du att vi använder den för att kommunicera med dig i samband med olika initiativ från ACO. All information behandlas konfidentiellt och vidarebefordras inte till ovidkommande.

  De av ACO insamlade e-postadresserna kommer under inga omständigheter säljas, hyras ut eller på andra sätt upplåtas till annan part. Utskick görs på ett sådant sätt att en e-postadress inte blir synlig för andra än aktuell mottagare. Du kan när som helst avregistrera dig från ACO:s e-postlista och kommer därefter inte att få mer e-post från oss.

1 2 Nästa

Behandla löss > besökarnas berättelser

 • Anmäl

  2014-04-14 16:16 av Maria

  Moa. Jag undrar vilken mängd du hade av varje. Och vilken barn olja di använde?

 • Anmäl

  2014-03-13 19:26 av Malin

  Hej, jag anser INTE att Paranix eller Paranix Sensitive hjälper. Jag har följt instruktionerna noga och inte heller befunnits i återfallsrisk. Jag har även anmält detta till apoteket som har lyft frågan högre upp. Ta fram ett MEDEL SOM HJÄLPER!

 • Anmäl

  2014-01-21 22:17 av Madeleine

  Min dotter har fått löss nu 7 ggr på en termin. Lever på att ha lussmedel hemma. Känns som man aldrig får bort lössen. Skola verkar inte göra något åt det heller mer än skicka hem lappar om löss. Får panik!!! Vill inte klippa av min dotters hår. Hon går i 4an och det är väldigt känsligt. Har testat alla lussmedel och köpt specialkammar. Känns hopplöst.

 • Anmäl

  2013-07-21 00:16 av moa

  Jag blandade ihop barnolja (mineralolja) och silikon droppar (dimetikon) på flaska. Hittade båda på mataffären. Räckte till hela familjen och kostade under 100 kr. Det bästa var att jag kunde dränka in barnens hår, så inget överlevde. Komplettera med kamning. Tack för fina tipps om löss här.

 • Anmäl

  2013-07-04 23:39 av Dr Mårten

  Paranix innehåller mineralolja och dimetikon... Barnolja är också vit mineralolja av medicinsk renhetsgrad ! och en flaska kostar inte ens 30 kr. Dimetikon finns receptfritt i kapslar, ca 55 kr.... Borde gå att blanda själv o spraya på. (mkt lättflytande så ta inte för mkt). Sätt en duschmössa eller halv (för att inget barn ska få iden att dra påsen helt över huvudet) plastpåse på o låt verka 20-30 min. Luskamma NOGA o upprepa behandlingen efter en vecka.

1 2 Nästa